
Fred og konflikt
Her finner du øvelser og tips til undervisning om fred og konfliktløsning (konflikthåndtering, kommunikasjon, fredsarbeid). Materialet er utarbeidet av blant andre IU og Norges Fredslag gjennom prosjektet med "Den globale fredsskole". I Kurspermene til Den globale fredskolen finner du også teori. Klikk på pilen for å se hvert opplegg, som er sortert alfabetisk. Lenger nede på siden finner du tips fra folkehøgskolelærere om nettsider, filmer, foredragsholdere og steder å besøke m.m.
De undertryktes teater
Skape aktivt engasjement og få publikum til å delta som aktører. Utforske forholdet og samspillet mellom rollefigurene i den gitte situasjonen. Skape diskusjon omrking ulike handlingsalternativ i en gitt situasjon. Utforske hvordan ønske- eller idealbildet er, og hva som må forandres for å nå idealbildet.
Tid: 60-90 min.
Antall deltakere: 15+
Rollespill: Folkehøgskole-elev i konflikt
Oppleve komplekse konflikter hvor de involverte partene står overfor interessekonflikter. Bruke verktøy for aktiv lytting og implementere flere verktøy for konflikthåndtering samtidig: aktiv lytting, forhandlinger og megling:
Tid: 3 timer.
Antall deltakere: 10+.
Tips fra folkehøgskolelærere:
Under finner du tips fra folkehøgskolelærere til ressurser i undervisning om tema relatert til bærekraftig utvikling. Disse er samlet inn på tidligere seminarer arrangert av IU.
Foredragsholdere
* Steinar Bryn: Leder av Nansen Dialog.
* Mads Gilbert og Erik Fosse: leger som bl.a. er kjent for sitt engasjement for solidaritetsarbeid i Palestina.
* Flyktninghjelpen
* Røde Kors
* FN-sambandet
* Einar Lunde: Sør-Afrika og andre afrikanske land (tidligere NRK-medarbeider).
Organisasjoner
* Røde Kors (rollespill: På flukt)
* FN-sambandet (FN-rollespill)
* Norges Fredsråd
* Norges Fredslag
* Nobels Fredssenter
* Nansen Fredssenter
Steder å besøke i Norge
* Nobels fredssenter (Oslo)
* PRIO (Oslo)
* Holacaust senteret (Oslo; Bygdøy)
* Asylmottak/transittmottak
Filmer/dokumentarer
* De Andre: norsk dokumentar fra 2012 av Margreth Olin: enslige mindreårige asylsøkere.
* The killing fields: britisk drama fra 1984: Røde Khemer og Kambodsja.
* Farvel Bafana: sør-afrikansk/fransk/tysk drama fra 2007: Forholdet mellom Nelson Mandela og James Gregory, hans overordnede og fangevokter på Robben Island. Basert på Gregorys egen bok "Goodbye Bafana: Nelson Mandela, My Prisoner, My Friend".
* Tsotsi: sør-afrikansk film fra 2005: Det tøffe livet i townshipen Soweto.
* Invictus: amerikansk film fra 2009: Mandelas frigjøring fra fengselet, hans innsettelse som president og hans forsøk på å bruke VM i rugby som en smeltedigel for å føre hans folk sammen, etter apartheids fall.
* Sitrontreet: israelsk drama fra 2008: Den palestinske enken Salma får den israelske forsvarsministeren til nabo, og må kjempe i retten mot ham for å beholde sitrontrærne sine.
* Et lite stykke Norge: norsk dokumentar av Erling Borgen (2008): Norges involvering i internasjonale konflikter.
* En amerikansk agent ber om tilgivelse: amerikansk dokumentar fra 2008: John Perkins var med i en hemmelig gruppe (National Security Agency) som på vegne av USAs regjering gjennomførte de mest skitne jobbene i Sør- og Mellom-Amerika. Militærkupp, arrangerte valg, politiske drap og forfalskede rapporter var en del av virkeligheten. Filmen viser hvilke mekanismer som har vært med på å styre vår moderne verden.
Nettsider:
* www.ted.com: Korte foredrag om alle mulige temaer (gratis).
* www.av-senteret.no: Proram fra NRK, TV2 og BBC for undervisning.
* www.mediastorm.com: filmer som tar for seg komplekse tema, humaniserer statistikker og inspirerer til handling om viktige tema.
* www.fn.no: FN-sambandet.
* www.globalis.no: FN-sambandets skole side.
* www.nobelpeacecenter.org: Nobels Fredssenter i Oslo.
* www.peace.no: Nansen Fredssenter