top of page

"Tett på"

Skjermbilde av forsiden på "Tett på": Ein kvalitativ studie om lærarar sine erfaringar med å skape autismevennlege miljø i folkehøgskulen
Skjermbilde av forsiden på "Tett på": Ein kvalitativ studie om lærarar sine erfaringar med å skape autismevennlege miljø i folkehøgskulen

Unge på autismespekteret søker i økende grad på folkehøgskole. Det er da viktig med kompetanse om hvordan man på best mulig vis kan tilrettelegge undervisningsopplegget og skape et autismevennlig miljø. I sin masteroppgave “Tett på”, bidrar folkehøgskolelærer Ingfrid Grimstad til økt kunnskap om folkehøgskolen som lærings- og mestringstilbyder til unge voksne på autismespekteret. Gjennom intervjuer med lærere på tilrettelagte linjer, har hun fått nyttig innsikt i hvordan skolene bør tilrettelegge for disse elevene. Det er ikke mulig å oppsummere alle funnene i oppgaven her. Man kan imidlertid trekke frem noen av de mange faktorene som Grimstad mener er viktige.


Den første faktoren, er viktigheten av å arbeide tett på elevene, og at lærere følger dem i ulike situasjoner. Grimstad legger her vekt på at lærerne lykkes best som “medvandrande rettleiar” fremfor “førelesar ved kateteret”, og at lærerene fungerer som tolk mellom elev, medelever og ansatte.


Den andre faktoren, er at elever på autisme-spekteret blir behandlet på lik linje med andre elever, men med nødvendig tilrettelegging. Det vil si at elevene inkluderes i det ordinære skolemiljøet, samtidig som deres individuelle behov blir ivaretatt gjennom tilpassede rammer og støtte. Grimstads kilder viser også til at elever på tilrettelagte linjer blir godt ivaretatt av det øvrige miljøet på skolene: “[D]ei fleste medelevane på folkehøgskulane [set] pris på den tilrettelagte linja på skulen. Dei gler seg ilag med ASF-elevane når dei meistrar og får skine, og gjev uttrykk for at dei lærer mykje om seg sjølve i desse relasjonane.”


Den tredje faktoren Grimstad vektlegger, er at folkehøgskolene arbeider med at elevene kan bygge selvtillit, utvikle sosiale ferdigheter og oppnå personlig vekst i et støttende miljø. Lærerne meddeler at også elevene på autisme-spekteret får dyrket disse egenskapene.


Studien gir også innsikt i den positive effekten av medelever og stipendiater på folkehøgskolene. Grimstad mener disse spiller en spesielt viktig rolle i sosial samhandling og fritidsaktiviteter. Dette er spesielt verdifullt siden hovedutfordringen for autistiske elever ofte ligger i det sosiale.


Både det fysiske og sosiale miljøet er viktig for å skape autismevennelige folkehøgskoler. Grimstad påpeker at lærere trenger både autisme-kompetanse og veiledningskompetanse for å lykkes med arbeidet. Det vil hjelpe lærerne med å støtte elevene i deres utvikling og hjelpe dem med å nå sine mål.


Masteroppgaver rommet langt mer enn det som kan dekkes i dette korte innlegget. Hele oppgaven finner man her: https://www.folkehogskoleradet.no/_files/ugd/052583_23b51e959b914782a9ef1624abdaea93.pdf

 
 
 

コメント


bottom of page