top of page

Folkehøgskoler i Ukraina

"Focal Point Ukraine- Democracy, Civil society and Folkbildning in Times of Crisis", var temaet for den nordiske konferansen på den Mångkulturella folkhøgskolan i Gøteborg den siste uken i april.

 

Konferansen satte søkelys på situasjonen i Ukraina og mulighetene for å etablere flere folkehøgskoler der. Deltakere fra alle de nordiske landene, Ukraina samt Tanzania, møttes til innlegg og diskusjoner. Kjersti Versto Roheim, styreleder i Folkehøgskolerådet, la i sitt innlegg vekt på at Ukraina kan hente mye kunnskap om folkehøgskole fra Norge og Norden, samtidig som vi må være ydmyke for at Ukrainerne må finne sin egen vei, i en spesielt krevende tid. Det er viktig å snakke om veier videre når det blir fred, og jobbe med det både mens det fortsatt er krig, for å være godt forberedt til det blir fred i landet.

 

I dag er det en folkehøgskole etablert i Ukraina med inspirasjon fra Biskops Arnø folkhögskola ( Sverige).  Serhii Chumachenko hadde ideen til å etablere en folkehøgskole i Ukraina og leder nå Ukrainian folk High School Vovchok. Skolen er under etablering og ligger ikke så langt fra grensa til Russland. Fullskalainvasjonen endret mye av fagplanene for skolen. De har blant annet hatt flere kurs i førstehjelp, der profesjonelle ( fra organisasjonen MSB, Sverige) lærer opp sivilbefolkningen til å redde liv i krig. Kursene sprer seg, slik at mange flere i sivilsamfunnet blir i stand til å gi god livreddende førstehjelp. Slik har folkehøgskolen kunnet respondere raskt på akutte samfunnsbehov under krigen.

 

I 2020 ble det oversatt en bok til Ukrains om folkeopplysning, allmenndanning og solidaritet, forfattet av Clara Hyldgaard Nankler. I 2022 ble NGOen, Ukrainian Bildung Network, etablert, så planene var allerede i gang før fullskalainvasjonen kom. Folkehøgskolen i Vovchok ble derfor startet i juli etter krigsutbruddet. Drømmen er nå å starte opp mot 10 nye folkehøgskoler i Ukraina. Initiativtakerne vil trenge både kunnskap om folkehøgskolepedagogikk og om politikk og demokratiske prosesser. De ønsker seg også inspirasjon til utforming av skolene, om arkitektur både for bygg og omgivelsene. Videre ser de en interesse for landet allerede nå, og peker på mulig turisme og reiseliv som fag. Initiativtakerne ser etter finansiering for oversettelse av pedagogisk litteratur, og for renovering av skolebygg og internater. Universitetet i Sør- Øst Norge er koplet på med et prosjekt i prosessen.

                                                                                                                                       

Chumachenko peker på flere forhold ved det ukrainske samfunnet slik det var før krigen ( 2013), som gjør etablering av folkehøgskoler særlig aktuelle. Samfunnet var preget av:

  • Sosial passivitet

  • Lavt nivå av sosiopolitisk og ideologisk kunnskap

  • Liten kunnskap og forståelse for hva demokrati er

  • Mindre enn 10% kobler demokrati med utvikling av lokalsamfunnet og å være en aktiv medborger

  • Mangel på system og kultur for allmenndanning og folkeopplysning

  • Mangel på kunnskap og informasjon om modeller for å bygge staten med sosial bærekraft

  • Mangel på kritisk tenkning

  • Mangel på erfaringer med diskusjoner og god dialog, i en trygg atmosfære

  • Mangel på tillit i samfunnet

  • Mangel på solidaritet


    Et kollektivt traume vil måtte bearbeides og nytt tankegods vil være nødvendig for å bygge staten og gode lokale sivilsamfunn etter krigen. Her kan etablering av folkehøgskoler være en veldig god modell,  med aktuelle kurs for både ungdom og voksne.




Kjersti Versto Roheim i paneldebatt med representanter for de finske, svenske og danske folkehøgskoleorganisasjonene
Kjersti Versto Roheim i paneldebatt med representanter for de finske, svenske og danske folkehøgskoleorganisasjonene


Serhii Chumachenko, leder av Vovchok folkehøgskole
Serhii Chumachenko, leder av Vovchok folkehøgskole

 

 

 
 
 

コメント


bottom of page